Praca w Polsce

Opis zawodu

obraz Dietetyk

Dietetyk

Ile zarabia w Polsce: 1550zł netto (wyliczone z 1 opinii)

Opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych; prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.

Zadania, obowiązki:

- opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia - oraz na zlecenie lekarskie dla dzieci i dorosłych;
ـ prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw;
ـ dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych;
ـ przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji);

- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy;

- kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania;

- sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie);

- kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym;

- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń;

- prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe).

 

Źródło: Klasyfikacja zawodów i specjalności, MPiPS - (11.06.2012)

obraz Dietetyk

Jak zostać - kursy, koszty, wymagania:

Kwalifikacje odpowiednie dla zawodu dietetyka uzyskać można na uczelniach wyższych. Na poziomie studiów I-go stopnia kształcenie w tej dziedzinie dostępne jest na kierunkach:

- zdrowie publiczne – specjalność dietetyka, na Akademiach Medycznych,

- technologia żywności i żywienie człowieka – specjalność dietetyka,

- samodzielny kierunek dietetyka (rzadko spotykany).

 

Na rynku oferowane są również studia podyplomowe, o kierunkach dietetyka, poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, dietetyka i żywienie człowieka.

 

Szkoły policealne również prowadzą kształcenie w zakresie dietetyki i żywienia człowieka. Nauka trwa rok lub 2 lata.

 

 

Podejmując zawód dietetyka w poradnictwie należy posiadać oprócz wiedzy odpowiednie podejście do klienta, łatwo nawiązywać kontakt, cechować się wysoką kulturą osobistą, oraz indywidualną analizą problemu klienta.

 

Dietetyk zatrudniony w kuchni odpowiada za układanie jadłospisu zgodnie z metodyką i zasadami zdrowego odżywienia. Wówczas liczy się przede wszystkim wiedza o żywieniu człowieka i umiejętność łączenia jej ze specyfiką działalności danej restauracji czy placówki żywieniowej – umiejętność doboru składników dających odpowiednie zestawienie wartości odżywczych, witamin, raz odpowiednią wartość kaloryczną potrawy.

 

Ostatnia aktualizacja danych – 28.11.2012r. Informacje o kursach, kosztach i wymaganiach zebrano i uśredniono na podstawie ogólnodostępnych ofert i cenników usług oraz ofert pracy (m.in.: http://www2.sum.edu.pl/page.php?37, http://wtz.ur.krakow.pl/rekrutacja, http://www.sggw.pl/studia/podyplomowe/, http://www.medyk.edu.pl/pl/podyplomowe/dietetyka/, http://www.teb.pl/oferta/oferta_edukacyjna/dietetyk ).

Rozwiń opis

Dietetyk - Opinia

Dodano: 05.06.2013
w placówkach żywienia zbiorowego
1400-1700 PLN
Wrocław, Polska
Dietetyk to niby taki zawód przyszłości, ale jak na razie to pracy dla dietetyków praktycznie nie ma. Jeśli chodzi o porady prywatne, ludzie mądrzeją...
Komentarze (1)
Rzetelna opinia (1)
Nierzetelna opinia (0)