Opis zawodu

obraz Organizator usług kateringowych

Organizator usług kateringowych

  • Wykształcenie wyższe: Niewymagane

Na zlecenie firm i osób prywatnych przygotowuje różnego rodzaju przyjęcia i imprezy, w obiektach zamkniętych i w plenerze; dobiera menu, zapewnia obsługę kucharską i kelnerską, wynajem mebli bankietowych, mebli i sprzętu ogrodowego, oświetlenia i nagłośnienia przyjęć i imprez.

Zadania, obowiązki:

- przyjmowanie zleceń na organizację przyjęć i imprez różnego rodzaju;

- przygotowywanie kalkulacji kosztów przyjęcia lub imprezy;

- dobór menu w zależności od rodzaju przyjęcia i uzgodnienie go ze zleceniodawcą;

- przygotowywanie posiłków i różnych akcesoriów na przyjęcie;

- obsługa kelnerska zaproszonych gości podczas przyjęcia;

- obsługa i organizacja konferencji, kongresów, zjazdów, szkoleń, spotkań, prezentacji, pokazów mody, uroczystych otwarć obiektów i firm;

- zapewnianie sprzętu muzyczno-nagłośnieniowego, aparatury do tłumaczeń symultanicznych, sprzętu do głosowania, nowoczesnych urządzeń do prezentacji wizualnej: rzutniki multimedialne, rzutniki pisma, rzutniki slajdów, magnetowidy z monitorami TV itp.;

- zapewnianie oświetlenia i aparatury nagłaśniającej;

- wynajem mebli bankietowych oraz mebli i sprzętu ogrodowego na imprezy plenerowe, w tym baldachimy, namioty bankietowe, podesty estradowe, mównice, zadaszenia;

- promowanie oferowanych usług z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, promocji osobistej oraz techniki z zakresu public relations;

- ustalanie zestawu oferowanych usług oraz konstruowanie ich cen jako podstawy instrumentu marketingowego;

- prowadzenie dokumentacji cateringu w celu ustalenia wskaźników obrotów i opłacalności prowadzonej działalności;

- prowadzenie korespondencji oraz obsługiwanie nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystanie z komputerowych programów użytkowych;

- przestrzeganie zasad ochrony środowiska, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, sanitarno-epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych.

 

Źródło: Klasyfikacja zawodów i specjalności, MPiPS - (11.06.2012)

obraz Organizator usług kateringowych

Jak zostać - kursy, koszty, wymagania:

Kwalifikacje organizatora usług cateringowych uzyskać można w policealnych szkołach zawodowych. Nauczanie trwa 1 rok, tj. 2 semestry, obejmując różnorodne dziedziny składające się na obszerną wiedzę, jaką taka osoba musi posiadać: znajomość zasad żywienia, kompleksowej obsługi konsumenta, czy marketingu.

Oprócz tego po uzyskaniu kwalifikacji do wykonywania zawodu kandydat posiada wiedzę z zakresu rachunkowości i finansów, oraz zasad prowadzenia działalności gospodarczej, co w sumie daje solidne podstawy do założenia i prowadzenia własnej firmy cateringowej.

 

Koszt rocznej edukacji to ok. 1200-1400zł.

 

Ostatnia aktualizacja danych – 23.09.2012r. Informacje o kursach, kosztach i wymaganiach zebrano i uśredniono na podstawie ogólnodostępnych ofert i cenników usług oraz ofert pracy (m.in.: http://www.eurekaszkola.pl, http://www.apedukacja.pl).

Sprawdź zawody powiązane:

Rozwiń opis

Brak opinii użytkowników.
Dodaj opinię - pomóż tworzyć bazę o warunkach pracy, bez rejestracji!